Jeseň je ideálne obdobie na experimentovanie, či už v obliekaní alebo pri varení a pečení. Obdobie zberu nám dáva veľa možnosti na kombináciu obľúbených surovín. Ja som spojila napríklad domáce jabĺčka od maminy a domácu cuketu od svokry a vznikol tak dnešný výborný a osviežujúci koláč. Čo môže byť ideálnejšie ako spojenie poctivých domácich potravín a voňavej škorice? Kombinácia jabĺk a škorice vo mne evokuje vôňu Vianoc a keďže sa blížia rýchlosťou blesku a zajtra máme prvú adventnú nedeľu, čas strávený na ich čakanie si osladíme mojím vymysleným koláčikom, ktorý návšteve veľmi chutil :)
Tak poďme na pečenie a dúfam že bude chutiť aj Vám.
Jablkový koláč so škoricou:
Suroviny cesto:
- 1 a pol hrnčeka krupicového cukru
- 4 vajcia
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- pol balíčka kypriaceho práška
- 3/4 hnčeka oleja
- 1 postrúhana cuketa
- kakao
Suroviny 1 vrstva:
- jablká (podľa chuti ja som dala 3)
- škoricový vanilkový cukor
Suroviny 2 vrstva:
- zlatý klas
- mlieko
- cukor
- 125g masla
Suroviny 3 vrstva:
- Smotanová nátierka
- smotana na šľahanie
- cukor
Postup:
Cuketu ošúpeme a postrúhame. Celé vajcia vymiešame s cukrom, pridáme polohrubú múku, cuketu, olej, preosiate kakao, kypriaci prášok a spolu dobre premiešame. Cesto vylejeme na plech a na vrch poukladáme na plátky pokrájané jabĺčka a posypeme škoricovým cukrom. Upečieme v rúre vyhriatej na 180° Celzia.
Medzi tým si uvaríme zlatý klas dáme na chvíľu vychladiť a ešte do teplého pudingu dáme nakrájané maslo a miešame až kým sa nerozpustí. Potom si pripravíme druhú plnku a to tak že do misky dáme smotanovú nátierku, smotanu na šľahanie a cukor podľa chuti. Spolu vymiešame mixérom kým krém nestuhne.
Upečený korpus dáme vychladnúť a potom navrstvíme krémy. Najskôr pudingový a potom smotanový krém. Vrch posypeme škoricou a necháme na chvíľu schladiť a potom si už len pochutíme.
Dobrú chuť!
Pekný víkend Vám praje
ChicMisses
Evelin
mňam dobrý nápad :)
OdpovedaťOdstrániťTammybeaty