sobota 26. novembra 2016

Jablkový koláč so škoricou

Jeseň je ideálne obdobie na experimentovanie, či už v obliekaní alebo pri varení a pečení. Obdobie zberu nám dáva veľa možnosti na kombináciu obľúbených surovín. Ja som spojila napríklad domáce jabĺčka od maminy a domácu cuketu od svokry a vznikol tak dnešný výborný a osviežujúci koláč. Čo môže byť ideálnejšie ako spojenie poctivých domácich potravín a voňavej škorice? Kombinácia jabĺk a škorice vo mne evokuje vôňu Vianoc a keďže sa blížia rýchlosťou blesku a zajtra máme prvú adventnú nedeľu, čas strávený na ich čakanie si osladíme mojím vymysleným koláčikom, ktorý návšteve veľmi chutil :)
Tak poďme na pečenie a dúfam že bude chutiť aj Vám.


Jablkový koláč so škoricou:


Suroviny cesto:
  • 1 a pol hrnčeka krupicového cukru 
  • 4 vajcia
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • pol balíčka kypriaceho práška
  • 3/4 hnčeka oleja
  • 1 postrúhana cuketa
  • kakao
Suroviny 1 vrstva:
  • jablká (podľa chuti ja som dala 3)
  • škoricový vanilkový cukor
Suroviny 2 vrstva: 
  • zlatý klas
  • mlieko
  • cukor
  • 125g masla
Suroviny 3 vrstva:
  • Smotanová nátierka
  • smotana na šľahanie
  • cukor

Postup:

Cuketu ošúpeme a postrúhame. Celé vajcia vymiešame s cukrom, pridáme polohrubú múku, cuketu, olej, preosiate kakao, kypriaci prášok a spolu dobre premiešame. Cesto vylejeme na plech a na vrch poukladáme na plátky pokrájané jabĺčka a posypeme škoricovým cukrom. Upečieme v rúre vyhriatej na 180° Celzia.
Medzi tým si uvaríme zlatý klas dáme na chvíľu vychladiť a ešte do teplého pudingu dáme nakrájané maslo a miešame až kým sa nerozpustí. Potom si pripravíme druhú plnku a to tak že do misky dáme smotanovú nátierku, smotanu na šľahanie a cukor podľa chuti. Spolu vymiešame mixérom kým krém nestuhne.
Upečený korpus dáme vychladnúť a potom navrstvíme krémy. Najskôr pudingový a potom smotanový krém. Vrch posypeme škoricou a necháme na chvíľu schladiť a potom si už len pochutíme.
Dobrú chuť!



Pekný víkend Vám praje
ChicMisses
Evelin

1 komentár: