piatok 23. februára 2018

Ako som mala odpor voči make-upu a teraz ho nosím každý deň. Prečo sa zmenil môj názor ?

Pamätám si na to obdobie na strednej, keď sa všetky moje kamarátky okolo mňa maľovali a používali make-up. Na jednej strane sa mi to páčilo, ale na strane druhej som mala voči make-upu aj odpor. Hlavne keď som na babách videla tie neprirodzené hrubé masky či "oranžové" fľakaté omietky. To som mala pocit že prirodzený make-up je možné vidieť len v reklamách či filmoch na modelkách a my smrteľníci takto reálne vyzerať nemôžeme. 
Ale predsa som pár krát dala make-upu šancu že aspoň otestujem čo spolužiačky používali a uvidíme že možno motyka vystrelí a na mne to bude vyzerať dobre. :D
Prvý mi bol odporúčaný taký ten hútny make-up od Dermacolu v tube ako pasta možno si naň spomínate. Bol mega krycí a na tvári vznikla tá neprirodzená maska,  ktorej som sa tak bála a navyše tie šupinky, ktoré sa mi na tvári objavili nebolo práve to čo som čakala. Takže touto cestou to nepôjde, tak druhý pokus bol nejaký bb krém od Oriflame (veď ako študentka som mala hlboko do vrecka a cena do tuším cca 3€ bola lákavá) navyše sľubovali tvár ako broskyňa, ale sklamanie nastalo, keď som ako ta broskyňa aj vyzerala :D Oranžová, fľakatá broskyňa. Jedine čo tento "make-up" s tou broskyňou mal spoločné bola aspoň príjemná broskyňová vôňa.
 Doteraz nechápem svoje zmýšľanie ako som si mohla odtieň make-upu vybrať z katalógu len vďaka obrázku.


To že som voči make-upu rezignovala a nepoužívala ho dopomohla hlavne moja skúsenosť a taktiež fakty, ktoré som počula či čítala a myslela som si že je to pravda.
A to:

1. že odtieň make-upu sa skúša na chrbáte ruky a tak odtieň isto sadne.
2. že pokožka pod make-upom nedýcha a budem sa tak viac potiť.
3. že upcháva póry a budem mať tak zanesené čierne bodky na tvári či akné.
4. že ak chcem zakryť problematickú pleť musím dať hrubšiu vrstvu make-upu.
5. že nedať na tvár absolútne nič je lepšie a zdravšie ako si na ňu niečo dať.
6. že po celý rok musím nosiť jeden tip a odtieň make-upu
...a mohla by som pokračovať v týchto veľkých omyloch.

Takže po rokoch úspešnému sa vyhýbaniu make-upu a svojimi predsudkami v hlave som sa dostala do rúk profesionáliek a vizážistiek a oni ma hneď vyviedli z omylu a povedali mi ako sa veci majú.
A ja sa rada o tieto zistenia s vami podelím.

Ako prvé a najzákladnejšie pravidlo perfektne a prirodzene vyzerajúceho make-upu je zdravá, vyčistená a hydratovaná pleť. Povedzme si úprimne make-up nie je žiadny čarodejník, áno veľmi pomôže, ale pokiaľ nechcete mať na tvári hrubú omietku, ktorá zakryje nedokonalosti tak to nepôjde. To je ako keby ste šli lakovať zhrdzavené auto. Asi by ten lak tiež nevyzeral dobre na tých nedokonalostiach všakže?
Pokiaľ je pleť dobre pripravená make-up vyzerá prirodzene, vydrží dlhšie, netreba ho veľa dávať a nevznikajú ani tie nevzhľadné šupinky, ktoré vznikajú lebo pleť je dehydrovaná.

Ďalším dôležitým krokom je samotný výber odtieňa make-upu, aby splynul s tvárou a nebolo ho vôbec vidieť. Keď si pleť správne pripravíte, ale stroskotá to na tomto bode výsledok nebude nikdy dobrý. Veľa žien robí chybu takú, že odtieň skúšajú v drogérií na chrbát ruky.
Ten samozrejme po príchode domov a nanesení na tvár nikdy nesedí, veď ako by aj mohol, keď ruka ma úplne inú farbu ako tvár! Takže make-up skončí zas len v kozmetickej taštičke, alebo v tom horšom prípade aj tak na tvári lebo však, keď už som zaň dala tak veľa peňazí predsa ho nevyhodím a okolie si aj tak nevšimne že je o 2-3 stupne tmavší :D
Ale všimne! Pretože to bude vyzerať veľmi neprirodzene.
Preto v tomto prípade ak nemáte možnosť make-up vyskúšať na správnom mieste čo je hranica medzi tvárou a krkom si radšej vezmite vzorky, ak je to možné a poskúšajte doma a hlavne na dennom svetle! 

Ďalší mýtus, ktorému som krvopotne verila bol, že pleť pod make-upom nedýcha a v lete sa potí. Samozrejme dôležité je vyberať si kvalitnú kozmetiku a tak aj výsledok bude úplne iný. Ja tým že mám zmiešaný tip pleti bolo dôležite potlačiť lesknúcu sa pleť a mala som pocit že, keď si na ňu niečo dám (hoci aj krém) budem sa viac mastnieť. Omyl! Preto je vždy dôležité vyberať si kozmetiku vždy na vami určený tip pleti. V mojom prípade to teda je zmatňujúci make-up, ktorý pleť zmatní a reguluje tak mastnotu a lesk po celý deň. 
Navyše tento make-up obsahuje vitamín E a patentovanú zmes peptidov tvoriacich kolagén. Výsledkom je pleť, ktorá okamžite vyzerá pevnejšie, mladistvejšie a zdravšie.

Môj tip: Ja používam zmatňujúcu podkladovú bázu (mejkap) od Mary Kay.
Navyše obsahuje hydratačný komplex obohatený o jojobu ,dodáva pleti dlhotrvajúci komfort a hydratáciu. Už pri nanášaní cítite ten príjemný svieži pocit žiadne "zabednenie" tváre a pórov.


Predstava že make-up bude póry zanášať, vytvárať čierne bodky či akné je hlúposť. Pretože práve tým že na tvári máte make-up je to ako keby ste mali "ochrannú" vrstvu a všetká špina, prach, peľ a podobne sa usadí práve na make-upe a večer všetku nečistotu z vonka jednoducho odlíčite. Preto je práveže zdravšie ten make-up mať, pretože si predstavte že nič na tvári  nemáte a všetko sa vám usadí priamo do pórov. A preto nezabúdajte každý večer tvár poctivo odlíčiť!

Môj tip: Ja navyše pod make-up používam fixačný gél, ktorý absorbuje mastnotu a rozptyľuje svetlo, takže drobné linky, vrásky a póry sú menej viditeľné. Vytvorí na tvári taký ochranný filter  s ochranným faktorom 15 a je obohatený o minerály. 
A navyše vďaka nemu make-up tak drží celý deň.



Pre zakrytie nedokonalostí neodporúčam použiť hrubšiu vstvu make-upu. Použite skôr korektor, ktorý začervenanie zredukuje, alebo použite kamufláž v podobe hutnejšieho make-upu (vodeodolného) a na to nanesiete už len jemnú vrstvu make-upu pre zjednotenie pleti.


Môj tip: Medzi moje obľúbene produkty patrí korektor pod oči, jeho broskyňový odtieň je špeciálne vytvorený tak, aby farebne upravil modro-fialové kruhy pod očami. Vhodný je pre všetky tóny pleti. Na vyrážky a iné väčšie nedokonalosti je výborná púdrová podkladová báza, ktorá vyrovnáva tón pleti a zanecháva matný vzhľad. Ľahko sa nanáša a je odolná proti teplu a vlhkosti.


A na záver tak ako sa mení ročné obdobie mení sa aj naša pleť a preto si zakaždým vyžaduje niečo iné. Ja preto v zime a na jeseň používam klasický make-up (podkladovú bázu zmatňujúcu) na jar, alebo, keď nepotrebujem až tak pleť prekryť používam ľahší CC krém a na leto, keď je teplo milujem minerálny púdrový mejkap.

Môj tip: Každé ročné obdobie používam iný odtieň, predsa len v zime a na jar je moja pleť bledšia a v lete a na jeseň tmavšia, preto si vždy odtieň radšej vopred odskúšajte.


Dúfam že vám tento článok pomohol zbúrať mýty o make-upe a tie čo ho ešte nepoužívate dáte mu šancu. A tie čo aj používate, ale nie ste až tak s ním spokojné snáď dáte na moje tipy na prípravky.

Pokiaľ máte nejaké otázky kludne mi napíšte rada poradím.

A ak by ste chceli nájsť svoj ideálny odtieň make-upu a dozvedieť sa tipy a triky, aby vyzeral na vašej pleti prirodzene rezervujte si u mňa termín na kurz samolíčenia zdarma a tak spoločne vaše problémy pri kávičke vyriešime ;)

Pekný deň Vám prajem,
S pozdravom vaša
ChicMisses
Evelin





2 komentáre: